Članci

Hrvatski studenti i mladi intelektualci na Europskom Forumu Alpbach

Ivana Ćosić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Preko 35 hrvatskih studenta i mladih intelektualaca na Europskom Forumu Alpbach

Europski Forum Alpbach koji je osnovan još davne 1945. godine s ciljem razmatranja aktualnih društveno-političkih zbivanja i pronalaska interdisciplinarnih rješenja te koji svake godine okuplja preko 4.000 renomiranih stručnjaka, mladih profesionalca i preko 700 studenta iz cijelog svijeta ove godine po prvi puta ugošćuje i veći broj studenta iz Republike Hrvatske.


Rezultat je to rada Kluba Alpbach Hrvatska koji je pored pojačane promocije stipendija za ovu jedinstvenu manifestaciju u travnju ove godine organizirao i regionalnu konferenciju u Zagrebu pod nazivom "Southeastern European EU Journey", na kojoj su sudjelovali mladi iz 11 zemalja Jugoistočne Europe.

Ovogodišnji Europski Forum Alpbach koji se od 18. kolovoza do 3. rujna održava pod krovnom temom "Justice - Responsibility for the Future" je pored istaknutih svjetskih stručnjaka koji su sudjelovali na ukupno 16 različitih seminara i mnogobrojnim predavanjima na temu zdravstva, tehnologije, politike i gospodarstva okupio i studente iz preko 50 zemalja svijeta, među kojima su Hrvati s 36 sudionika nakon same Austrije druga najmnogobrojnija skupina.

Budući hrvatsku stručnjaci koji dolaze iz različitih studijskih područja su okviru seminara i simpozija mogli naći mnoštvo zanimljivih tema, a studentica geografije Ana Lešković kaže kako je najviše uživala u multikulturalnosti foruma i razmjeni ideja s vršnjacima iz cijelog svijeta. Ističe kako je u okviru političkog simpozija najviše uživala u predavanju bivše irske premijerke Mary Robinson na temu "Climate Justice", dok student medicine Matija Pavlović ističe kvalitetu zdravstvenog simpozija i ljetne medicinske škole, zbog koje je već treći puta u Alpbachu.

BORIS VUJČIĆ, VICEGUVERNER HNB-a U ALPBACHU

Alpbach je pored velikog broja hrvatskih studenta posjetio i viceguverner HNB-a, Boris Vujčić koji je 1.  rujna u okviru financijskog simpozija sudjelovao na panel raspravi o budućnosti Eurozone.

Hrvatski studenti su iskoristili tu jedinstvenu priliku te organizirali i “fireside talk” s viceguvernerom Vujčićem, prilikom čega su u intimnoj i opuštenoj atmosferi imali mogućnost iz prve ruke dobiti odgovore na pitanja o hrvatskim pristupnim pregovorima te promjenama koje se mogu očekivati ulaskom Hrvatske u EU i uvođenjem eura. Razgovoru su nazočili i sudionici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Srbije. Viceguverner je studentima pojasnio kako je zbog promjene tehnike pregovora Hrvatska prošla znatno teži proces od Portugala i Češke te kako smatra da zbog “euroiziranosti” hrvatskog bankarskog sektora ne bi trebalo doći do većih problema prilikom uvođenja eura.Boris Vujčić sa stipendistima iz Hrvatske i regije


Na pitanje kako vidi pristupnu situaciju zemalja iz regije Vujčić je odgovorio kako EU zbog trenutne krize u Eurozoni, za čije prevladavanje će biti potrebno najmanje dvije godine, neće dopustiti proširenje tj. otvaranje novih pristupnih pregovora te kako bi buduće zemlje kandidati trebale to vrijeme iskoristiti za sređivanje situacije u zemlji i pripremu. Raspad Eurozone na dva dijela drži malo vjerojatnim, isto kao i isključivanje Grčke.

ZAHVALA SPONZORIMA I SUDIONICIMA

Kao zahvalu za pomoć i dostojanstveno predstavljanje Hrvatske na Europskom Forumu Alpbach Klub Alpbach Hrvatska 22. rujna u 19 sati u Europskom domu u Zagrebu planira neformalno druženje sa sponzorima, stipendistima i ostalim sudionicima foruma, u okviru čega će stipendisti sami predstaviti svoje dojmove i novostečene spoznaje.


Akademija-Art.hr
14.9.2011. 
porn porn